Заев: Македонија оддава почит на големиот државник Хелмут Кол кој го отвори патот на сојузништва низ мирољубиви политики!

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, испрати телеграма со сочувство за загубата на поранешниот германски канцелар Хелмут Кол до канцеларката на Сојузна Република Германија, Ангела Меркел и до граѓаните на Германија.

„Изразувам длабоко жалење и искрено сочувство за смртта на поранешниот германски канцелар Хелмут Кол, во име на граѓаните на Македонија, на Владата на Република Македонија и во мое име.

Граѓаните на Сојузна Република Германија загубија голем човек и политичар кој го препозна обединувањето како вредност и пат што води напред и успеа да ја обедини Германија и да обезбеди стабилна иднина на државата.

Она што го остави овој голем европски државник зад себе е наследство на целиот свет. Тоа се мостовите на пријателства со државите и меѓу државите во светот, градени низ мирољубиви политики.

Како борец на помирувањето, поранешниот канцелар Хол се вгради во темелите на политичката и економската интеграција на Европа.

Подаде рака на Република Македонија при процесот на осамостојувањето на нашата држава, со што останува дел и од политичката меморија на Македонија и нејзините граѓани.

Визијата на нашиот пријател, Хелмуд Кол, за сојузништва меѓу земјите и неговата мудра упорност преку којашто ги надминуваше пречките што изгледаат непремостливи останува пример како низ зрелите политики се постигнува мир, стабилност, безбедност, соработка и просперитет, тоа што и денес им е потребно на државите и на светот“, напиша претседателот на Владата на Македонија, Заев во телеграмата до германската канцеларка Меркел.

Share